Tai otsikon voisi paremminkin kuvailla, että miksi pikavippi mielletään kalliiksi, kun se ei sitä todellakaan todellisuudessa enää ole. Yli viitisenkymmentä pikavippipaikkaa tutkineena tämän näkee aika selvästi ja yksikään ei ylitä antamiensa pikavippi-vs-asuntolaina-kallisko.jpgtietojen mukaan tätä uutta tai jo vuosia jyllännyttä korkokattoa (50,5 % alle 2000 euron pikavipeissä). Miksi siis yhä puhutaan korkeista koroista ja että pikavippipaikat pitäisi saada kuriin? Tässä on kyse joustoluotto tai tililuottoilmiöstä, joiden avulla korko voi olla suurempi luottorajan ylittäessä 2000 euroa. Se saattaa kivuta jopa 300 - 400 prosenttiin erityisesti, kun lainaa maksetaan pois vain vähimmäislyhennysvaatimuksen verran. Tällöin maksat ain korosta, eikä luottotilivelkasaldo sinällään lyhene ollenkaan. Tätä ei kuitenkaan pitäisi sotkea suoriin pikavippeihin, jotka ovat 50 - 1000 euroa summaltaan.

 

Korkoesimerkkejä pikavipeistä - 6 suosittua paikkaa:

  1. Credigo - 1000 euron pikavippi maks. 5 v. laina-ajalla on 39 euroa / kk. Todellinen vuosikorko n. 46,69 %.
  2. Pikavippi.fi - 300 euron pikavippi 184 vrk maksuajalla, kulut 75 euroa kaikkiaan. Todellinen vuosikorko max. 49,60 %.
  3. Lainasto (pikalaina) - 400 euron pikavippi, jonka todellinen vuosikorko 48,90 % 12 kuukauden laina-ajalla, kokonakskulut 550 euroa (korko-osuus 150 euroa).
  4. Vivus pikavippi - uudet asiakkaat, 400 euroa, kokonaiskulut 400 euroa, todellinen vuosikorko 0 %.
  5. Ostosraha - 400 euron pikavippi 12 kk maksuajalla, todellinen vuosikorko 29,76 %.
  6. Ferratum pikalaina: maksuaika 30 vrk 300 euron pikavipille, kulut 0 euroa (vain uudet asiakkaat).

Mikään yläpuolella mainituista tai monista muista vastaantulleista ei ylittänyt kyseistä 50,5 % korkoa! Huomattavasti oli kuitenkin, että Vivuksen, Ferratumin ja Suomilimiitin vanhojen asiakkaiden lainoissa (tililuotoissa) korko ylitti helposti tuon 50,5 prosenttiyksikköä, mutta tuote on täysin eri kuin kertanostollinen pikavippi.

Pikavippejä suitsitaan aivan suotta yhä 2017 vuonnakin ja lakiuudistus lienee olevan tuloillaan(?). Uutisointi tästä on vähissä, mutta jotain aloitteita on tehty ja näyttävät olevan hyvin yksimielisiä. Mitä tämän jälkeen? Painetaanko korkoa vielä lisää? Kuka vielä vertaa tänä päivänä pikavipin korkoa esim. asuntolainan vastaavaan?

Kyzeessä ovat täysin vertailukelvottomat lainatuotteet, koska ne eriävät toisista merkittävästi:

  • Pikavippi on kymppejä, satasia tai korkeintaan tuhat euroa, kun asuntolaina on harvemmin alle 100 000 euroa ja usein jopa 300t - 500t euroa.
  • Pikavipin maksuaika on 30 - 360 vuorokautta, kun maksuika asuntolainalle on kymmenestä vuodesta jopa 20 vuoteen (maksuaikapidennyksillä jopa yli tämän).
  • Euromäärälliset erot ovat hurjan suuria: pikavipeissä satasia tai kymppejä tai JOPA 0 euroa, asuntolainassa maksat lähes tuplat takaisin, mitä lainasit eli TOISEN ASUNNON VERRAN.

Huomaatko nyt kaavan ja näiden kahden välisen eron ja sen absurdiuden joka vallitsee, koska näitä verrataan yhä keskenään... ?

Kukaan päättäjistä ei tunnut asiasta välittävän ja kuluttajan kannalta tietenkin kaikki korkoalennukset ovat pelkkää plussaa. Allekirjoittanut ei ole koskaan ottanut pikavippiä, mutta pankin joustolainaa kyllä ja asuntolaina meillä on puolisin kanssa jaettuna. Puoliso on myös pesukoneen hajottua joskus turvautunut ilmaiseen pikavippiin, jonka hän maksoi koroitta takaisin kahdessa viikossa. Osamaksurahoitus olisi tullut jopa kalliimmaksi tässä tapauksessa, eikä mitään "kahden viikon korotonta maksuaikaa" ollut neuvoteltavissa silllon kyseisestä kaupasta.

 

Yhteenveto: pikavippi ei ole kallis! Eikä myöskään "vikatikki", niin kuin sanotaan.

Oikein käytettynä ja fiksusti lyhennettynä pikavippi ei todellakaan ole kallis, vaan se on suorastaan ilmainen. Jo yli seitsemän lainapaikkaa tarjosi syksyllä korotonta pikaluottoa, joten miksi suut ovat yhä mutrussa? Mikä kuluttajille sitten ylipäänsä riittää, saati sitten päättäjille? Ensimmäisen korkokaton ymmärtää, koska pikavippi oli oikeasti kallis vielä ennen 2013 alkukesää. Korkokatto kuitenkin muutti kaiken, joten nythän pitäisi olla tyytyväisiä tilanteeseen? Esimerkiksi Ruotsissa ja monessa muussa Euroopan päässä koroissa valitsee yhä "myöntäjän vapaus" eli se voi olla ihan mitä vaan: JOPA TUHANSIA PROSENTTEJA.

Tästä ei todellakaan pitäisi marmattaa kirjoittajan mielestä, mutta emme kai me parempaakaan keksi, vai mitä? Jokin on aina vinossa ja se on varmasti vielä 2100-luvullakin niin..