Kun kilpailutat lainoja, ilman muuta teet sen monen eri pankin ja välittäjän kautta, mutta suosittelen myös huomioimaan vähintäänkin seuraavat seikat, ottaen huomioon, että todellinen vuosikorko käsiteltiin jo edellisessä kirjoituksessa.

Kuinka pitkä on se aika, missä kulutusluoton lyhennykset hoidetaan?

Kulutusluottojen maksuaika vaihtelee, yleensä se on keskimäärin muutamasta vuodesta reiluun viiteen vuoteen, mutta kulutusluottoja on mahdollista saada pankeilta ja muutamalta muultakin rahoittajalta 15 vuodeksi lainaan. Mieti tarkkaan, kuinka pitkäksi ajaksi haluat kulutusluoton taakaksesi. Huomioi tässä ennen kaikkea, ettet todellakaan halua joutua maksuvaikeuksiin, älä siis ota liian lyhyttä aikaa tarkoituksella (vaikka usein maksuvapaita kuukausia ja eräpäivän siirtoja kyllä on mahdollista tehdä, joita käsitellään seuraavassa kappaleessa).

 

Joustaminen - maksuvapaat kuukaudet ja eräpäivän siirrokset

Tämä on tärkeää, jouduithan jo kerran vippien ja muiden luottojen kanssa liriin, niin et halua sen tapahtuvan enää toiste, ethän? No et varmasti! Eli homman nimi on seuraava:

Selvitä matalan todellisen vuosikoron ja sopivan maksuajan kaveriksi myös, onko lainalle mahdollista saada maksuvapaata, kuinka usein, millä hinnalla ja kuinka helposti. Selvitä myös, voitko siirtää eräpäivää tarvittaessa ilman kustannuksia. Yleensä nämä molemmat onnistuvat, sillä lainanmyöntäjät ovat hyvinkin joustavaisia, yrityksille ja pankeille on tietenkin tärkeintä, että laina tulee yleensäkin maksetuksi. Yksi kuukausi sinne tai tänne ei siis hetkauta näitä firmoja.

Mutta kannattaa myös varautua tiettyihin tilanteisiin, kuten äkilliseen työpaikan menetykseen. Mieti, onko se kohdallasi mahdollista ja vaikka kokisit sen kuinka epätodennäköiseksi, kannattaa kuitenkin jonkinlainen pelivara jättää. Ei kannata budjetoida itseään liian tiukille tai ottaa riskejä. Ne voivat realisoita ja kostautua, joten suosittelen olemaan erittäin tarkkana ja miettimään ainakin kahden yön yli näitä asioita. Älä kiirehdi lainanotossa, vaikka se tuntuisikin uskomattoman hyvältä tarjoukselta! Tiedäthän, että se tarjous ei tule sinulta karkaamaan, jos joku niin väittää, niin se on puhdasta markkinointia ja palturia!

Myös pankit tarjoavat lyhennysvapaata ja esim Nordean lyhennysvapaat ovat hyvä esimerkki, kuinka joustoa voi saada. Tässä tapauksessa joustoa on kahden kuukauden verran joustoluotossa jokaista vuotta kohden. Tämä on oikeastaan hyvin tyypillinen maksuvapaiden määrä ja sama lukema on monen yksityisenkin rahoittajan ehdoissa. Joiltakin niitä saattaa löytyä jopa kolmekin, mutta muista ettei nämä yleensä tule ilmaiseksi ja korkoa joudut maksamaan siltäkin ajalta!

Seuraavassa artikkelissa puhutaan sitten itse joustoluoton/kulutusluoton valitsemisesta - mikä onkaan se paras yhdistelylaina? Pian sen näette.