Lainat kannattaa pistää siinä vaiheessa vasta yhteen, kun tilanne tuntuu tukalalta tai jos huomaat ja tiedät, että voit päätä näin edullisempaan ratkaisuun.

Jos sinulla on siis yksi pikavippi maksettavana pois, ei lainojen yhdistely tule vielä silloin välttämättä kysymykseen, itse asiassa hyvin harvoin tässä tapauksessa. Yksi vippi kannattaa maksaa tyynesti pois, vaikka kulut saattavat tuntua kovilta. Erityisen kovilta ne tuntuvat, jos maksaa lainaa pois aina minimilyhennyksillä. Kannattaa yrittää nipistää ja suurentaa eriä edes vähän, niin saat koko pikavipin pois alta nopean vilkkaa ilman pahoja kuluja.

 

Tarina on kuitenkin toinen, jos vippejä on kaksi tai useampia. Puhumattakaan, jos sinulla on vielä kaverina siihen muita laskuja, erityisesti osamaksuja. Tässä tapauksessa kannattaa lähteä kaavailemaan, jos vaikka yhdistäisit lainat yhdeksi rahoituskokonaisuudeksi vähentäen samalla kuukausittaisia lainanlyhennyskuluja prosentuaalisesti jopa neljänneksellä - tai mahdollisesti jopa vielä enemmän. Kaikkihan riippuu tyystin siitä, miten edullisen kulutusluoton/yhdistelylainan saat nykyisten ylihintaisen pienluottojen/joustoluottolyhennysten tilalle. 

Älä ota ihan ensimmäistä, tai edes toista lainatarjousta vastaan, ellei se ole varmasti halvin!

Ensimmäiseen lainaan tai luottotarjoukseen ei kannata heti tyytyä, vaan kun kerta ryhdyt säästämään, niin säästä kunnolla: eli tee vertailu tarkasti ja ota vasta halvin kulutusluotto! Hyvänä mittarina tässä on varmasti lainaajan jo ainakin osittain tiedostama todellinen vuosikorko. Mitä pienempi lukema todelliseen vuosikorkoon on merkitty, sen halvempi luotto on kyseessä. Tähtää siis pienikorkoiseen lainaan, niitä kun saa nykyään jopa verkosta alkaen hieman yli 4 prosentista ja kuka tahansa pystyy kilpailuttamaan itselleen halvempikorkoisen luoton (jos siis olet työelämässä ja sinulla on säännölliset tulot) kuin pikvippien kymmenien ja satojen prosenttien korot.

Mitä lainojen vertailussa kannattaa erityisesti ottaa huomioon, muuta kuin lainan todellinen vuosikorko? Tämä tulee olemaan seuraavan blogikirjoituksen aiheena. Stay tuned! :-)

yhdistelyohjeita_osa_1.jpg

Raha polttelee näpeissä ja se tekee ihan kaikilla. Jos aiot säästää tai yrität selvittää vanhoja velkoja lainojen yhdistelyllä, kannattaa pitää nyt pää kylmänä ja tehdä tarkasti mietittyjä päätöksiä: näin voit säästää useampia satasia tai kovasti velkaantuneena tuhansia. Ja unohtamatta, että pelastat myös itsesi mahdollisilta maksuhäiriömerkinnöiltä!